Zabezpečovací zařízení v žst. Kostelec na Hané

Zprávy

Zabezpečovací zařízení v žst. Kostelec na Hané

Dne 4. listopadu 2004 dokončila společnost AK signal Brno a.s. rekonstrukci staničního zabezpečovacího zařízení v žst. Kostelec na Hané. Touto rekonstrukcí bylo stávající ústřední elektromechanické stavědlo (1) nahrazeno novým staničním zabezpečovacím zařízení TEST B-90, varianta 14, s nástavbou JOP typu REMOTE 98. Všechny výhybky rozhodující pro vlakové cesty byly vybaveny elektromotorickými přestavníky, byla aktivována nová vjezdová, odjezdová a seřaďovací návěstidla, kolejiště bylo vybaveno staničními, výhybkovými a zhášecími KO. Na monitor ovládacího zařízení (2) byly přeneseny informace o stavu a ovládací prvky přejezdových zabezpečovacích zařízení v obvodu žst. a traťového úseku Kostelec na Hané - Dzbel, (celkem 7 PZS). 

Řídící počítač je s releovou výstrojí staničního zabezpečovacího zařízení a PZS propojen pomoci stanic TEDIS (3), které kromě povelů a přenosu indikací stavů zajišťují i přenos informací potřebných pro diagnostiky provozních stavů, které lze využít jak pro zobrazení animace stavů odehrávajících se v předchozích hodinách, tak k analýze činnosti zařízení při zjišťování příčin vzniklých poruch. 

Tato rekonstrukce staničního zabezpečovacího zařízení zvýší bezpečnost při řízení dopravy v žst. a sníží vliv lidského činitele na nehodovosti. Při odjezdu 1. vlaku na nové zabezpečovací zařízení (4) byla vidět spokojenost pracovníků správy SZT SDC Olomouc (5). 

Ing. Jiří Pánek
Specialista pro systém jakosti a pověřenec pro IMS

Fotoalbum


Publikováno: 4. 11. 2004
Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.
Souhlasím