Nové stavědlo v Petrově nad Desnou

Zprávy

Nové stavědlo v Petrově nad Desnou

Společnost AK signal Brno a.s. předala do užívání Železnici Desná (dále jen ŽD) nově vybudované stavědlo typu TEST11, ovládané prostřednictvím systému Remote 98.

Stavědlo bylo navrženo tak, aby zjednodušilo výkon dopravní služby, zkrátilo staniční provozní intervaly a zároveň zvýšilo bezpečnost dopravy, to vše s ohledem na minimalizaci investičních nákladů. Proto byly některé výhybky vybaveny elektromotorickými přestavníky, stávající návěstidla byla renovována a v úseku Petrov - Šumperk byl nově vybudován reléový poloautomatický blok.

K zajímavostem Petrova patří skutečnost, že ve stanici nejsou zřízeny kolejové obvody, ani počítače náprav, takže výpravčí sice řídí stanici a přilehlé úseky z JOP, volnost vlakové cesty však potvrzuje uzamykáním klíče volnosti koleje.

Nové stavědlo bylo implementováno do stávajícího JOP, které naše společnost dodala do Petrova již v roce 1998 při opravách povodní zničené trati. Výpravčí prostřednictvím JOP sleduje, resp. ovládá nejen stanici, ale i 12 přejezdů, samovratné výhybky ve Velkých Losinách a v Koutech nad Desnou a v nejbližší době bude dodáno i automatické, resp. ruční ovládání rozhlasu v Losinách a Koutech.

Nedílnou součástí systému je tradičně rozsáhlá diagnostika, výrazně usnadňující údržbu. Pracovníci ŽD rádi potvrzují, že díky zodpovědnému přístupu pana Zdeňka Morávka byly případné závady na přejezdech odstraňovány v rekordně krátkém čase.

Jsme rádi, že naše zařízení slouží i řadě turistů, směřujících přímo do srdce Hrubého Jeseníku. Pokud jste se k nim doposud nezařadili, pracovníci ŽD vás na svých tratích rádi uvítají.

Fotoalbum


Publikováno: 23. 3. 2005
Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.
Souhlasím